Menü

Mi az ájurvéda?

Ájurvéda = Az élet tudománya

Manapság egyre divatosabb egészségesen élni. Mindennapos a rohanás, kapkodás, a test és lélek kiszipolyozása. Lassításra, megtorpanásra olykor még a betegség kényszere is kevés. Pedig meg kellene tanulni elcsendesedni, befelé figyelni és minőségében megélni az életet.
Az ájurvéda tudománya valahol erre is tanít, és oly sok más esetben is a segítségünkre lehet, persze csak akkor, ha igaz valójában látjuk ezt a csodálatos rendszert. 

Az Ájurvéda – az egészség forrása. Ajurveda a debreceni egyetemen

Az ájurvéda komoly orvostudomány, amit az öt és fél éves ájurvéda orvostudományi egyetemeken oktatnak. Nyolc fő területet foglal magába, többek között a bel- és nőgyógyászatot, gyermekgyógyászatot, toxikológiát és a sebészetet.

Az ájurvéda gyógyászat különös hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére. Az életmód itt azt jelenti, hogy a genetikai alkatnak megfelelően kell táplálkozni; az egyén adottságának legelőnyösebb mozgástípust kell gyakorolni; ügyelni kell az emésztésre és ürítésre. Itt minden személyre szabott, mivel az ájurvéda reális, tudományos elveken nyugszik, nem kötődik sem térhez, sem időhöz, tehát bárhol, bármely kontinensen, bárki esetében alkalmazható. 

Minek köszönhető, hogy egyes felmérések szerint az ájurvéda az elmúlt húsz év legerőteljesebb trendje a nyugati országokban mind a prevenció, mind a betegségek kezelése területén? – A kezelések valóban nagyon eredményesek, hatékonyak, és nem kell a mellékhatásoktól félni. Az ájurvéda lehetőséget ad az embernek, hogy megértse önmagát, saját szükségleteit és képességeit. Aki megismeri e rendszer alapelveit, kitűnően tudja alkalmazni a mindennapi életében. Segít az egészség, a fiatalos erőnlét és a szépség megőrzésében, ugyanakkor hatékony a betegségek kezelésénél is. Nincs olyan területe az életnek, amelyre az ájurvéda nem tudna hatékony tanácsot, segítséget adni.

  

Az ájurvéda lényege a három dosa, azaz a három hatóerő. Erre épül fel az ájurvédikus anatómia, az egészségmegőrző programok, a betegségek kezelése és az ájurvédikus gyógyszerészet is. A három hatóerő – a váta, a pitta és a  kafa(Kapha) szabályozza a szervezet fölépítését és működését.  

A váta dosa hatására működik a vér- és nyirokkeringés, a menstruáció, az ürítési folyamatok, a beszéd és hallás, a lelkesedés, a kreativitás. Uralja a testen belüli összes mozgást, az idegrendszer és az elme működését. Ha felszaporodik vagy kibillen egyensúlyából, akkor alvászavar, fóbia, görcsök, remegés, székrekedés, paralízis, vándorló fájdalom következik be.
A pitta dosa szabályozza a test hőmérsékletét, a hormonrendszert és az átalakítást, beleértve az elme működését is. A pitta dosa állapotától függ az emésztés milyensége, az érzékszervek működése és a megkülönböztetés képessége. Diszharmonikus működése dühkitörést, fekélyt, hasmenést, bőrkiütést, különböző gyulladásos folyamatokat, gyomorsav-túltermelődést okoz.  
A kafa (kapha)
 dosa az emberi szervezet „kötőanyaga”. Hatóereje hozza létre és tartja fenn a test struktúráját, ellenálló képességét. Segítségével történik az ízületek „kenése”, a bőr olajossága, de támogatja a sebgyógyulás folyamatát, energiával látja el a szívet és a tüdőt. Olyan érzelmeket szabályoz, mint az odaadás, a hűség, a hosszú ideig tartó sérelmek, a megbocsátás és a letargia. Ha diszharmonikusan működik, túlsúlyosságot, letargiát, allergiát, vérbőséget, vízvisszatartást és hasonló tüneteket okoz.

Az ájurvéda tudományának fontos része az egyéni alkat meghatározása. Ez a dosák keveredésének és arányának függvénye. A lelki és testi folyamatokra egyaránt figyelnek a szakemberek, sőt az öröklött tulajdonságok is nagyon fontosak a meghatározásban. Betegséghez az vezet, ha a három dosa velünk született, genetikai aránya megbomlik.

Forrás  Fülöp Bea

 

 

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.

Keresés