Menü

Unani Gyógyászat

Az Unani gyógyászat az ókori Görögországból ered, azaz Unanból, ahogyan azt ősidőkben mondották.

Az ókori Európában a gyógyászat inkább kuruzsláshoz és mágiához volt hasonlítva, és egyáltalán nem gondolták tudományosnak az akkori intellektusok. Persze a temetőben szedett macskaszőr gyakori használata sem igazán segített az orvoslás megítélésében.

A Krisztus előtti 5. században született Hippokratész, aki kiemelte az orvoslást a babona világából. 

Az Unani gyógyászat Hippokratész által lefektetett szabályokon alapszik, aki szerint minden kezelés fő szempontja, hogy biztonságos legyen és megközelítésében, pedig gyengéd. Az őt követő Görög orvosok ebben a szemléletben fejlesztették tovább ezt a gyógymódot közel és távol keletről származó módszerekkel. Viszont az egyedi az Unani gyógyászatban, hogy inkább egyszerűbb kúrákat preferálnak, sőt a gyógynövény készítményeik is kevés komponensűek, nem használnak bonyolult összetevőket, mint más távol keleti rendszerekben.

Az Unani gyógyászat fő alapvetése, hogy a betegség egy természetes folyamat, és a betegség tünetei a szervezetünk reakciói erre a folyamatra. Egyébként szervezetünk akkor van egyensúlyban, és akkor egészséges, ha a testben a 4 elem (a víz, a tűz, a föld és a levegő) és a hozzájuk köthető folyamatok, egymáshoz viszonyítva is egységben vannak.

Az Unani gyógyászat szerint az emberi szervezet működésének 7 fő alkotó egysége van.

A négy elem, a négy elem hatásai a szervezetünkre, az élet levegő, a szervek, a temperamentumunk, a vitalitásunk és a napi életvitelünk, stílusunk.

Alapvetés még az is, hogy születésünkkor kialakul az az egyensúly, ami a mi szervezetünk és alkatunk természetes és egészséges állapota. A betegség definíciója az, hogy eltérünk saját alkatunk egyensúly állapotától.

Ugyanakkor a szervezetünk öngyógyító folyamatai, mindig megpróbálják az egyensúlyt újra felállítani. A gyógyító fő szerepe is csak annyi, hogy abban segítsen, hogy a páciens visszataláljon az alkatának megfelelő egyensúly állapothoz.

A diagnózis felállítása után a gyógyító, azaz a Hakim, 4 megközelítés közül választhat, a betegség tüneteiből, vagy súlyosságából adódóan.

Bhakti Kutir

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.

Keresés